2009. május 12., kedd

Szempontrendszer a kódok összehangolhatóságához

A közéleti blogírás – a virtuskodás rítusa


A „virtuskodásra” mint meghatározó viselkedésmintára utaló kétféle jelentésmező vizsgálata:
- portál építése: feltétele egy közösség, identitás és morálerősítő szerepe van, a közösség által helyesnek tartott szabályok, elvek érvényesülését segíti elő, érdemszerzés fontos terepe. (Pl. nemzeti radikálisok: hazafiasság, nemzetmentés; „ifjú humanista” zsidó bloggerek: demokratikus, humanista alapelvek, zsidó identitás)
- blogok írása, kommentelése: könnyelmű hősködés, erőfitogtatás, melynek feltétele a megfelelő közönség.
(Kísértetiesen hasonlít a párbaj-központú interakciókra: motivációja egy „felsőbb cél”, általános morális szükséglet – a becsület megvédése és az „uralkodási ösztönnel” megáldott férfi „kocódási késztetése”: Hadas Miklós)

Elemzés elméleti alapja:
„A grounded theory azon a feltételezésen alapul, hogy az általánosság különböző szintjein megfogalmazott értelmezések fontosak a társadalmi jelenségek mélyebb megértéséhez, de azon is, hogy ezek az elméleti érvek ne szakadjanak el a cselekvések és jelenségek helyi értelmezéseitől. A módszerről kötetnyi értelmezést publikáló Katy Charmaz szerint megalapozott elmélet a következő támpontokat adja ahhoz, hogy a cselekedeteket jelentéseikkel együtt értsük meg:
1. az idézett személyek saját kijelentései cselekedetükkel kapcsolatban;
2. az érintettek nem explicit vélekedései, például érzelmi viszonyulása;
3. mások viszonyulása, vélekedése a cselekvőkről és a másokra való hatása;
4. a cselekvés látható következményei (Charmaz, 2001).” (Feischmidt 2007: 235)
A közösségi portálokon elhelyezett tartalmak alapos átolvasása után, induktív módszerrel kódokat jelölünk ki, definiálunk, majd értelmezzük a csoportok közötti interakciót.
Ezen elméleti megfontolások alapján igyekszünk tehát összehangolni a kódjainkat.
A közösségi portálok közéleti blogjai olyan identitáserősítő, közösségépítő szerepet látnak el, amely által (deklaráltan vagy nem) a blogger legitimálni igyekszik bizonyos nézeteket, vitára bocsátja azokat, így növeli az adott értékek, morális kérdések rezonanciáját. Ebben az értelemben rítus a blogírás rítus:„egy láthatatlan morális szükséglet valamilyen fontos értéktartalmú kérdés megválaszolására és egy látható ceremoniális tevékenység, amely külső eszközként szolgál a cél elérésére” (Császi Lajos).



Feladatunk tehát a fenti szempontok alapján „a cselekedeteket jelentéseikkel együtt”értelmezni.
Kódok beillesztése, megfeleltetése:
1. A blogírás célja, önmeghatározások, a „motivációrendszerre” utaló kódok. A mozgósított „narratívarendszerek” is idetartoznak: „a szerepek kiosztása” lehet itt egy leágazás.
2. „Jelzőrendszerek”: saját és másik csoportra alkalmazottak, tipológiájuk, használatuk oka
3. Bárki legyen az a „más”: saját közösség tagja vagy egyéb; „hatás” alatt értsünk bármilyen interakcióra való utalást.
4. Kétféle következménnyel számolunk:
A/ Közösségen belül:
Kommentek (nem kell bekódolni, csak beírni a számát, többségüket kik olvashatják – csak regisztrált felhasználók vagy nem, illetve röviden jellemezni: megerősítést vagy elutasítást tükröznek, vitát generált a blogger, érzelmeket kavart, stb.)
Konkrét cselekvés – pl. demonstráció, egyéni tett, bármi (ha van és ismert)
B/ Közösségen kívül:
Más bloggerek, vagy egyéb médiumok reakciója. (ha ismert)
A táblázat felső részébe kerüljenek az „általános jellemzők” (közösségi portál neve, blogger neve, elemzett bejegyzések száma, dátuma, a blognak a kutatásban betöltött szerepe)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése