2009. május 6., szerda

Az események

A kutatás hátteréül szolgáló eseménysor kétféleképp rekonstruálva:
1)
Tüntetések a Broadway jegyirodánál
A Wikipédia szócikkének összefoglalása

Előzmények

- 2008. március 20. Egy fiatal nő jegyet szeretne vásárolni a Broadway jegyirodában a nemzeti érzelmű Hungarica együttes koncertjére, ám elmondása szerint szándékosan nem szolgálja ki az iroda „cigány” származású alkalmazottja.
- A kuruc.info internetes portálnak köszönhetően nyilvánosságot kap a hír.
- 2008. április 1. Az irodára ismeretlen elkövetők Molotov-koktélt dobnak.
- A Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg magára vállalja az incidenst.
- Az iroda közleményben elítéli az esetet, a Bombagyár köszönetet mond a robbantóknak.
- Az Echo TV állítása szerint pár nappal később az üzlet tulajdonosa a nyílt utcán megfenyegeti a fent említett hölgyet.
- Tomcat tüntetésre szólítja fel a radikálisokat.

Az első tüntetés

- 2008. április 7. Polgár Tamás által szervezett tüntetés, párhuzamosan Szabó György vezette antifasiszta ellentüntetés a Jászai Mari tértől a Hollán Ernő utcáig. Szóbeli sértegetések, a megjelentek számának eltérő megítélése a médiában.

Reakciók
- Demszky Gábor közleményben határolódik el a „villámcsődület” résztvevőitől.
- Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben kéri a parlamenti pártokat, hogy vegyenek részt az április 11-ére meghirdetett második gyűlésen, amelyen ő maga is jelen lesz.
- Szanyi Tibor április 9-ére hirdet sajtótájékoztatót, ahol a szerinte veszélyes helyzettel kapcsolatban kívánja kifejteni nézeteit. A terembe bejut Tomcat is, aki a helyszínen kikéri magának a „fasisztázást, nyilasozást”, majd kérdéseket tesz fel Szanyinak.

A második tüntetés

- 2008. április 11. Bejelentett tüntetést hirdet a Bombagyár. Az útvonal ugyanaz. A tüntetést több radikális szervezet is támogatja.
- Bejelentett ellentüntetés az SZDSZ-es Szabadi Viktor, az MSZP és Deák Gábor, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület alapítója szervezésében.
- Sólyom László köztársasági elnök kifejezi szolidaritását a megtámadott üzlettel és a civilek által szervezett tüntetéssel kapcsolatban, és nyilatkozatában elítéli a „rasszista indíttatású erőszakot és az uszítást.
- Az ellentüntetésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gerhard Schröder német szociáldemokrata politikus, volt szövetségi kancellár is megjelenik.
- A „magyarellenesség” ellen tüntetők és a „fasizmus” ellen tüntetők hazafias műsorai.
- A rendőrség három tüntetőnek, Tomcatnek, Bloginnak és Dósa Istvánnak, a Magyar Gárda akkori országos főkapitányának engedélyezi, hogy jegyet vásárolhasson Hungarica-koncertre a jegyirodában.
- Horváth Aladár az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője és Tomcat szóváltása.
- A demonstráció a Kossuth tér – Szabadság tér – Roosevelt tér irányba halad. A demonstrációt Lánchídon a rendőrség bekeríti.
- Budaházy Györgyöt és Gonda Lászlót, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivőjét előállítják, később a rendőrség igazoltatja és kiemeli az általuk gyanúsnak vélt személyeket. Később minden előállítottat szabadon engednek.
- 2008. május 21. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa közleményében kijelenti, hogy a BRFK diszkriminatív módon járt el, amikor a három napos határidőn belül, tehát késve bejelentett rendezvények közül - a felkészülési időre hivatkozva - egyeseket engedélyezett, másokat érdemi vizsgálat nélkül elutasított.
- Szabó Máté Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Reakciók

- Dávid Ibolya és Szabó György elítéli a miniszterelnök jelenlétét a demonstráción.
- Polgár Tamás a rendezvényt sikernek könyveli el, szavai szerint a magyarok győztek a magyarellenesek ellen.
- Az első ellentüntetés főszervezőjének, Szabó Györgynek az elérhetőségeit közzéteszi a kuruc.info, aki a demonstrációk lezárulta után halálos fenyegetést kap, ezért el kell költöznie otthonából családjával együtt.
- A Magyar Világ főszerkesztője, Lakatos Pál Polgárt a tüntetéssorozat lezárulta után „ügynöknek” nevezi azt állítva, hogy zsidó származású, és kapcsolatban áll a rendőrséggel, az MSZP-vel és Izraellel. Tomcat helyreigazítási kérelmet ad be ezután, és mivel állítása szerint ez nem történt meg, így a bírósághoz fordul keresetével.
- Nemzetközi médiavisszhang.
Somodi Réka


2)
Eseménysor
2008. március 20.
„Ami biztos: március 20-án egy lány a Hollán Ernő utcában a Hungarica nevű nemzeti rockot játszó csapat koncertjére akart jegyet venni.
Innentől két verzió van. A jegyirodások elmondása szerint a vevő “fútta taknyát a vízbe”, a vevő emlékei szerint azonban “itt inzultálják a magyarokat!”, és ezzel a verzióval rohant is egy kört a medence körül.
Hogy mi történt valójában, melyik verzió áll közelebb a valósághoz, azt már sosem fogjuk megtudni. Más sem, de vannak, akiknek erre sem szükségük, sem igényük nincsen: beindult az ilyenkor szokásos zsidózó-cigányozó turbulencia, felkutatták a jegyirodásokat képpel, elérhetőségekkel, majd a tulaj és az alkalmazottak sorra kapták a fenyegető üzeneteket.”
forrás: „tet” blogja

2008. április 1.
„ A következő biztos pont, hogy április első éjszakáján Molotov-koktélokat hajítottak a jegyirodára. Az iroda kiégett, a támadást a Magyarok Nyilai nevű fantomszervezet vállalta magára.
(A magyar radikalizmus Paris Hiltonja még egy post-erődemonstrációt villant a médiaérdeklődés reményében: bántották a hugit, hozza a pereputtyot.)
Ennyi a sztori. Eddig.”
forrás: „tet” blogja
Néhány nappal később
Az iroda a támadást követően közleményt adott ki, amelyben elítélte az esetet, a Bombagyár internetes portál viszont megköszönte a robbantók tevékenységét. A történet azonban ezzel nem ért véget: az üzlet tulajdonosa néhány nappal később a nyílt utcán találkozott a nővel. Az erről szóló információ hitelessége vitatott, az Echo TV-nek nyilatkozó lány szerint az üzletvezető megfenyegette, inzultálta. Az ismert radikális jobboldali blogger, Tomcat ez után hirdette meg akcióját, felszólítva a bombagyar.hu internetes oldal közösségét, hogy együtt menjenek el az irodához és vásároljanak jegyet egy közeli Kárpátia-koncertre. Az esetről hírt adott több nemzeti radikális irányultságú portál is.
forrás: wikipedia: Tüntetések a Broadway jegyirodánál szócikk

április 7.
Az interneten keringeni kezdett egy levél, mely szerint Polgár Tamásék hétfő (ápr. 7.) estére akciót szerveznek a boltba, amelyen fekete nadrágban és bomberdzsekiben illik megjelennie a résztvevőknek, és nemzeti rock koncertekről kell majd “érdeklődniük” a boltban. A megfélemlítés és további el- és megrettentés deklarált szándékából Polgár Tamás tehát demonstrációt szervez holnapra a Hollán Ernő utcába (amit õ “flashmob” művészeti akciónak álcáz).
forrás: shadai blogja
A hír hallatán antifasiszta ellentüntetés szerveztek:
A szervezők között volt többek között Szabó György is, a Fidesz 13. kerületi önkormányzati képviselője. Szabó György egész hétvégén mozgósított, szervezkedett, összehangolt és telefonált. Egyeztetett a rendőrséggel is, ami valószínűleg igen jól jött.
Sokan voltunk és elegen. Abszolút értékben is sokan voltunk: sok-sok száz ember jött el, megtöltöttük a Jászai Mari teret és a Hollán Ernõ utca déli végét. üs persze relatív értelemben is sokan voltunk: sokkal többen voltunk, mint a provokatõr pólóárus és megtévesztett ismerõsei. A tömeg szerintem kifejezetten “polgári” volt, nagyon sok jó arccal. Fontosnak tartom, hogy nem történt semmi olyan dolog, ami méltatlan lett volna számunkra: nem mentünk le az õ szintjükre.
forrás: shadai blogja
Tomcat hétfõn nagy nyilvánosság elõtt beégette magát. Nyilvánvalóvá vált, hogy provokációján nem csak a külvilág, de olvasóinak túlnyomó többsége is átlát.
forrás: judapest
Néhány nappal később
Sokan lesznek, de most sem lesznek elegen. Nem lesznek elegen ahhoz, hogy sikeresen félemlítsenek meg egy egész várost, egy egész országot. Arra gondolok például, hogy az egyik szervezõnek, aki mellesleg jobboldali-politikus, rendõri védelmet kellett kapnia és el kellett költöznie otthonából a gyerekeivel és a feleségével. Hát normális dolog ez?
forrás: shadai blogja
Ez a bejegyzés arra utal, hogy Szabó György az április 7-i események szervezésében vállalt szerepe miatt, a kuruc.info-n nyilvánossá tették adatait, majd halálos fenyegetést kapott, így kénytelen volt elköltözni otthonából.



április 11-én
Péntekre Tomcat és csapata újabb fordulót hirdetett: szerintük is az utolsót. Emelték a tétet, mondhatni bedobták az “all-in”-t: állitólag összerántották az összes hazai szélsõjobboldali szervezetet. Olyan szervezetek is vannak köztük, amelyek nyiltan nyilas eszméket vallanak (Lelkiismeret88). Ezután azért már nehéz lesz azt mondani, hogy “minket miér’ nyilasoznak le”? Olyan alakok is vannak közöttük, akik eddig minden alkalommal lángba borították maguk körül a várost.
forrás: shadai blogja
Erre válaszul Szabadi Viktor, SZDSZ-es képviselő, Deák Gábor, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület alapítója és az MSZP ellentüntetést jelentett be. A demonstráció napján megjelent az üzletben Sólyom László köztársasági elnök is, aki kifejezte szolidaritását a megtámadott üzlettel és a civilek által szervezett tüntetéssel kapcsolatban, és nyilatkozatában elítélte a „rasszista indíttatású erőszakot és az uszítást”, azonban magán a rendezvényen nem kívánt részt venni. Az ellentüntetésen megjelent Gyurcsány Ferenc és az éppen Magyarországon tart ózkodó Gerhard Schröder német szociáldemokrata politikus, volt szövetségi kancellár is. Schröder felhívta a figyelmet arra, hogy Európában túlságosan sokszor fordult már elő, hogy szélsőjobboldaliak háborúba vittek országokat. „Én, mint német, tudom, hogy mit beszélek.” – mondta az exkancellár.
A rendőrség mindössze 3 tüntetőnek (Tomcatnek, Bloginnak és Dósa Istvánnak, a Magyar Gárda akkori országos főkapitányának) engedélyezte, hogy jegyet vásárolhasson Hungarica-koncertre a jegyirodában. A sikeres jegyvásárlás egyúttal a tüntetés végét is jelentette, ugyanakkor Polgár egy újabb demonstrációt jelentett be a Kossuth térre.
forrás: wikipedia

Füstös Móni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése