2009. május 12., kedd

Minta az elemzésre: gój motorosok vs. Népszava

Az elemzésekhez mintaként használtunk egy másik olyan eseménysort, amely bizonyos tekintetben a Broadway Jegyirodához kapcsolódik. A konfliktus a korábban már „zajos” demonstrációiról, bírósági pereiről elhíresült civil szervezet, a Gój Motorosok Egyesülete és a Népszava c. napilap egyik újságírója, Andressew Iván között robbant ki, az általunk vizsgált esettel majdnem egyidőben. Az interakcióban résztvevők hozzáállásában kiválóan kimutathatók a verbális és tettleges virtuskodás elemei. A Gój Motorosok Egyesülete egy petíciót nyújtott be a köztársasági elnökhöz, amelyben a társadalmi megbékélés segítésére, „a cigánykérdés megoldására” tett javaslatokat. Ez a - mellesleg addigi tevékenységükkel szemben – a demokratikus jogállamiság adta lehetőségeket kihasználó lépés gúny tárgyává vált: Andrassew Iván jóvoltjából, aki a Hócipő c. szatirikus hetilapban írt kommentjében „hobbirobogós cicahordának” nevezte az egyesület tagjait. Az ezt követő, főleg a Népszava oldalain zajló „párbaj” egy demonstráció hírére szervezett antifasiszta tüntetéssel végződött, amelyen a Hollán Ernő utcai megmozdulások szervezőinek többsége is kifejezte szolidaritását. Távol maradt azonban az eseményektől Bitter Brunó, a Judapest alapító bloggere, akinek hozzáállása kisebb vitát kavart. A konfliktus a provokatív, virtuskodó viselkedésmód és annak ellentmondásos megítélése, és a demokratikus jogok melletti kiállás különféle értelmezései köré szerveződött.
Az események összegző leírását közli a Hírszerző online hírportál.

Általános jellemzők:
2008. ápr. 17 - május 02. (Előzmény: Hócipő, április eleje)
Résztvevők:
- név, milyen minőségben vesz részt az interakcióban (mint megszólító, megszólított, munkához kapcsolódóan, ideológiai, etnikai hovatartozás, stb.)
- a fórum, sajtóorgánum, virtuális tér jellemzése, ahol az interakció zajlik.
Szövegek típusa:
- tudósítás, riport, glossza, olvasói levél, szerkesztői jegyzet, blog stb.
Induktív módon meghatározott kódok kiválasztása (szövegek átolvasása után a tartalom analitikus kódokban való meghatározása):
„Jelzőrendszer”:
- előforduló jelzők csoportosítása: etnikai hovatartozás, ideológiai rendszer, mentalitás, habitus, stb.
- az interakcióban résztvevő csoportra, egyénre vonatkozik-e, esetleg másokra.
- jelzők alkalmazásának oka (objektív véleményalkotás, sértés, gyalázkodás)
„Motivációrendszer”:
- Saját vagy a másik csoportnak tulajdonított motivációk.
„Narratívarendszer”:
- Mozgósított narratívák, mítoszok (történelmi múlt, közelmúlt, közéleti, magánéleti esemény, stb.)
„Környezetrajz”:
„Kiegészítő vizuális információk”:
- fotók szerepe, alkalmazott vizuális kódok
„Kiegészítő verbális információk”:
- tematikailag kapcsolódó cikkek, kommentek, stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése