2009. június 10., szerda

Audiovizuális anyagok

Kiegészítésképpen megnéztünk néhány videót is, melyeket a hallgatók a következő szempontrendszer alapján elemztek:

• hogyan foglalják össze az előzményeket;
• hogyan nevezik meg a szembenállókat;
• kiket szólaltatnak meg;
• hány másodpercben jelenik meg az egyik/másik fél;
• megszólaltatnak-e független szakértőt;
• milyen értékítéletet fogalmaznak meg, hogyan foglalnak állást, megtalálhatóak-e az érzelmi viszonyulás bizonyítékai.

1. A TV2 híradását S. P. elemezte:
Tv2 - Tények: Pénteki ellentüntetések a Hollán Ernő utcai jegyirodánál

A videó kommentár nélkül mutatja be a történéseket, a befogadóra bízva a bemutatott eseménysor megítélését. A hírműsor - ahogy az elvárható- látszólag pártatlan, nem foglal állást. A képsor alaposabb vizsgálata azonban másra enged következtetni.
"Pénteki ellentüntetés a Hollán Ern~o utcai jegyirodánál, ahol megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gerhard Schröder volt német kancellár is." - A képsor alátámasztja azt, ami már a leírásból is kiderül: A videó a két politikus jelenlétére fekteti a hangsúlyt, az esemény háttere kevésbé tűnik fontosnak a képsor alapján. Az előzményekről nem tudunk meg semmit.
A helyszínről nem derül ki sok, az első képkockák egyike középpontba helyezi a helyszínen parkoló rendőrautót, majd a "Nem kérünk a nácikból!" - feliratot tartó tömeget, ezzel körvonalazva az esemény jellegét, de később a két politikus személye kerül központba. A zsibongó tömeg kontrasztjaként máris láthatjuk a nyugodt, mosolygó államfőt. Ellenséges erők jelenlétére semmi nem utal. Gyurcsány Ferenc két, feltehetően az ellentüntetők közé tartozó hölggyel történő kézfogása látszólag fontosabb, mint a történések háttere.
Gyurcsány Ferenc és Schröder viszonya, az egyetértés is kiemelkedően jelentős a videó szempontjából. Megnyugtató, barátságos képeket kapunk a történésekről a két személy rendkívül pozitív megjelenítésének segítségével. Még Schröder és Gyurcsány nejének meghitt párbeszéde is szerepel a videón, ahogy nyugodtan sétálnak a tömeg felé. Maga a tábor is meglehetősen nyugodtnak látszik, a kukába kerülő horogkeresztet ábrázoló transzparenstől elkezdve a tömeg reakcióig (taps, fotók, éljenzés, higgadtság), megnyugtató képeket kapunk a közönségről is. Az egyetlen megszólaltatott személy Gerhard Schröder volt német kancellár, illetve az ő beszédébe hallgatthatunk, nézhetünk bele a videó segítségével, mely a német nyelv ismerete nélkül is az esemény barátságos hangulatát adja vissza.
Az említett politikusokon kívül más közszereplőkről is kapunk közelebbi képet. Ebből kiderül, a képsor értelmezésének előfeltétele ezen személyek, illetve az előzmények ismerete is, lévén,hogy a videóhoz nem tartozik kommentár. A tömegből, a tapsból, a felvétel által bemutatott "barátságos" hangulatból az előzmények ismerete nélkül másra is következtethetnénk. A képsor csupán a történések médiaesemény-jellegét hangsúlyozza ki.
Összefoglalva tehát a videó korántsem pártatlan, pozitív képet mutat az ellentüntetőkről, a kormányfőről és a volt német kancellárról, kettőjük egymáshoz és a közönséghez való viszonyáról, figyelmen kívül hagyja viszont a másik oldalt és az előzményeket is, emellett nem szólaltat meg független szakértőt sem.




Tv2 - Tények:Szélsőjobboldaliak tüntetnek a Hollán Ernő utcában

Ehhez a videóhoz sem tartozik kommentár, szintén a nézőn múlik az események megítélése, de a látszólag pártatlan hírműsor ebben az esetben is állást foglal.
Az előzményekről itt sem tudunk meg semmit.
Független szakértő nem foglal állást az ügyben.
A videó nem szólaltat meg senkit közvetlenül sem az egyik, sem a másik oldalról.
A képsor szinte első kockája a szélsőjobboldali tüntetők ikonikus figuráját, TomCatet ábrázolja, ezzel vázolva az esemény jellegét. A kezdő, békés tüntetést bemutató kockák után nyugtalanítóbb pillanatok következnek.
A vonuló tömeg bemutatása, az Árpád-sávos zászlók kihangsúlyozása egyértelművé teszi a tüntetők politikai hovatartozását. A felvétel számos, a néző számára nyugtalanító momentumot ragad ki. (Pl. a kamerának bemutató tüntető.) Míg a képen a szemmel láthatóan békés fotósokat láthatjuk, kontrasztként hallhatjuk az őket provokáló kijelentéseket, emellett közeli képet kaphatunk a felajzott tömegről :"Hazaárulók!"- skandálják együtt. Nagy hangsúlyt kap a hangzavar, a füttyszó, a számos bekiabálás is, szemben a kívülállókkal, a környékbeli házak "ártatlanul" bámészkodó lakóival, akiket a képek alapján mintegy "veszélyeztet" a szemünk előtt el-elúszó zászló. A Himnuszt közösen éneklő tüntetőket is szemből örökíti meg a kamera, ezzel erősítve az ellenségesség érzetét.
A rendőrök jelenléte bizonyíték a szemben álló oldal jelenlétére, ám az ő higgadtságuk, mozdulatlanságuk ugyancsak ellentétet képez azzal, amit a tömeg egy emberként kántál: "Gyurcsány, takarodj!" Ami a szemben álló oldalak reprezentációját illeti, a tüntetők bemutatása dominál.
A felvétel alaposabb vizsgálata alapján megállapítható, hogy a képsor a tüntetőkkel szemben fogalmaz meg értékítéletet.

2. A Bombagyár Tv híradását P.A. B. elemezte:
Kreatív médiagyakorlat
http://www.indavideo.hu/video/Flashmob1_-_Hollan_Erno_utca_-_12
http://www.indavideo.hu/video/Flashmob1_-_Hollan_Erno_utca_-_22?action=video_site&video_title=Flashmob1_-_Hollan_Erno_utca_-_22%3Ftoken%3Dcf6af4b38ae0a466dbf30f483948a14e Elemzése

Elemzési szempontok:

Hogyan foglalják össze az előzményeket:
„2008. március 20.-án egy fiatal magyar lányt nem voltak hajlandóak kiszolgálni egy újlipótvárosi jegyirodában. A nemzeti rockot játszó Hungarica zenekar koncertje után érdeklődő hölgyet fasisztának nevezték és kidobták az üzletből.
Az esetről hírt adott a kuruc.info is. Néhány nappal később, ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak az üzletre, kisebb anyagi kárt okozva. Ám az üzlet tulajdonosa nem értett a szóból. Röviddel később, a nyílt utcán rátámadt a lányra, életveszélyesen megfenyegette, inzultálta.
A Bombagyár szerkesztősége szerint ez gáz, mert azért mégis csak Magyarországon vagyunk. Képzeljük el, mi lenne, ha Dublinban tennék ugyanezt egy írrel. Vajon ott nem lángolna másnap az üzlet?
2008. április 7.-én, délután fél ötre a Bombagyár szerkesztősége flashmobot, villámgyülekezést hívott össze a Jászai Mari térre, azzal a céllal, hogy minél többen menjünk el a Hollán Ernő utcai Broadway jegyirodába és vásároljunk jegyet egy közeli Kárpátia koncertre. Lássuk, vajon akkor is ilyen erősek-e Új-Zséland állampolgárai, ha nem egy törékeny hölgyet kell lefasisztázniuk.
A flashmob hírére több zsidó blog és hírportál pogromról és fasiszta-veszélyről kezdett sipákolni. Ők ugyanis úgy gondolják, a boltnak igaza van, hogy nem szolgál ki magyarokat.”

Hogy nevezik meg a szembenállókat:

A Bombagyár TV tudósítója szerint

ŐK és kísérőik MÁSIK OLDAL
Bombagyár szerkesztősége Újzséland állampolgárai

Magyarok Antifasiszták
Az antifasiszták szerint fasiszták Békés többség

Barátok Beszari férgek

Pogromot szervezők(iróniával) SZDSZ párttagok

Itthon lévők Büdös magyarozók

Az utcát rendeltetésszerűen használni kívánó polgárok Mocskos fasisztázók

Kisebb tömeg Békés antifasiszták

Népszabadság szerint bőrfejűek Zsidók
Néha büdös zsidózók Illegálisan tüntetők
Feltörő náciak a másik oldal szerint Nem itt lakók, nem magyarok
Hülyék
Tömeg
Héberek
Rágalmazók
Ellenoldal

Magyarországot ellopni akarók

A másik oldal szerint
ŐK A Bombagyár TV stábja és kísérőik
Zsidók „Nem tudom, hogy kik vagytok”- Szabó György
Nácik
Rossz sorban állók
Kihaló faj
Uszítók
Egyik oldal

Kiket szólaltatnak meg?:
Tudósító: Blogin (Bombagyár TV)
Az üzlet tulajdonosát ( korábbi felvételről)
Tomcatet, mint vezetőjüket
Szabó Györgyöt (Fideszes képviselőt)
Egy, az arcát nem vállaló rendőrtisztet
A rendőrök parancsnokát, aki nem nyilatkozik
Egy férfit, a másik oldalról, aki szerint rossz sorban állnak
Egy budapesti férfit, a saját oldalukról
A határőröket
A Fehérlófia könyvesbolt eladóját, akitől jegyeket vesznek
Egy hölgyet a jegyiroda előtt, aki segít nekik bejutni a rendőrök sorfala mögé
Megszólal még: Konstantin Big, operatőr (Bombagyár TV)

Megszólalás hossza: Szabó György körülbelül 4 és fél percen át látható a képernyőn, míg Blogin és kísérői 20 percen át tudósítanak nekünk.

Független szakértőt nem szólaltatnak meg

A dokumentáció szándékát magától értetődőnek veszik

Értékítélet, állásfoglalás, érzelmi viszonyulás példái:
Blogin részéről:
„Rengeteg antifasiszta jelent meg, nem is gondoltuk volna, hogy a békés többség ennyire sokan van. Igaz, hogy a békés jelző az rájuk nem illik. Előbb anyázódások, mutogatások, sőt, lökdösődések közepette adták tudtunkra, hogy nem tetszik a mi baráti találkozónk, ami semmiféleképpen sem valamiféle tüntetés.”

„Csak nem úgy érezték az antifasiszták, hogy ha megjelennek a szerintük fasiszták, akkor el lesznek picsázva!? Nem gondolnánk ezt, nyilvánvalóan mi vagyunk a békések és nem ők. De valamiért mégis elmentek. Talán mert beszari féreg az összes, nem tudjuk…”

„Esetleg mi büdös zsidózunk?
Ma nem, nem, mer’ mer’hogy nyílt téren vagyunk, nem éreztük a szagukat. Hát hogyha esetleg büdösek lettek volna, azt mondtuk volna, hogy igen…Igen. ”

„A flashmob hírére több zsidó blog és hírportál pogromról és fasiszta-veszélyről kezdett sipákolni. Ők ugyanis úgy gondolják, a boltnak igaza van, hogy nem szolgál ki magyarokat.
Lássuk, milyen hisztéria tört ki Újlipótvárosban.”

„20 perce kétszer is felszólították a tömeget, hogy oszoljon, de úgy tűnik ez a héberekre nem vonatkozó parancs lehet, ugyanis nem ment el senki a tömegből. Ugyanúgy állnak a járdán és elállják a bejáratot a jegyiroda előtt. ”

„Meglátjuk, hogy innen fentről, hogy néz ki, amikor verik a rendőrök a zsidókat!”

„Hát úgy tűnik, hogy egy be nem jelentett tüntetés miatt nem tudunk bemenni egy boltba. Ez valamiféle érdeksérelem lehet, legalábbis én úgy emlékszem, hogy ellenünk mindig ilyesmiket hoztak föl: megállt egy villamos, az öreg néni nem tudott elmenni a gyógyszertárig, hát most egy kisebb tömeg nem tud bemenni egy boltba, pedig teljesen békésen érkeztünk. Kíváncsi vagyok, hogy a rendőrség mit fog tenni ez ügyben; és mért felénk néznek a rendőrök, mért nem azok felé, akik jelenleg be nem jelentett demonstrációt tartanak és skandálnak? ”

Tomcat részéről:

„Nekem semmi bajom nincs a zsidókkal, de az édesanyámat ne szidja valaki, és ne fasisztázzon engem a saját hazámban.”
„De az édesanyám az egy szent dolog, mint minden magyarnak.”

„Meglátjuk, hogy innen fentről, hogy néz ki, amikor verik a rendőrök a zsidókat!”

„Hát úgy tűnik, hogy egy be nem jelentett tüntetés miatt nem tudunk bemenni egy boltba. Ez valamiféle érdeksérelem lehet, legalábbis én úgy emlékszem, hogy ellenünk mindig ilyesmiket hoztak föl: megállt egy villamos, az öreg néni nem tudott elmenni a gyógyszertárig, hát most egy kisebb tömeg nem tud bemenni egy boltba, pedig teljesen békésen érkeztünk. Kíváncsi vagyok, hogy a rendőrség mit fog tenni ez ügyben; és mért felénk néznek a rendőrök, mért nem azok felé, akik jelenleg be nem jelentett demonstrációt tartanak és skandálnak? ”

Másik oldal:

„Régóta rossz sorban állsz. Kihaló faj vagy. ”

Szabó György részéről:

„A magyar zsidóság nagyon hosszú ideje ennek a nemzetnek integrált része. Tegnap írtam valakinek e-mailben, hogy amikor egyik oldalról megy az uszítás, őő néha azt hiszem, hogy, hogy a történelmi tények tudatának a hiányából indulhat ez ki. ”


Az audiovizualitás előnyeit kihasználva, valóban meggyőző képsorokat vonultatnak fel békés szándékaikról. Szabó György megszólalása és a vele folytatott interjú, úgy tűnt, mintha pusztán jelzésértékű volna. A másik érdekes kérdés a kamera kikapcsolása az interjú egy fontos részénél, melyet a Fideszes képviselővel készítettek. A hitelessége kérdéses számomra.

3. A Hír TV adását V. S. elemezte:

A Hollán Ernő utcai tüntetések „közvetítése” a HírTV-n


Előzmények:

A HírTV először csak a jegyiroda felgyújtásáról számol be a tüntetések előzményeként; arról, hogy a tüzet az irodára dobott monotov ¬¬¬- koktél okozta, illetőleg ennek előzményéről – nem szolgáltak ki és fasisztának bélyegeztek egy hölgyet, aki koncertjegyet akart venni – csak egy későbbi tudósításban kapunk információkat


Szemben állók megnevezése:

A Tomcat vezette tüntetés szereplői: magyarellenesség ellen tiltakozó radikálisok; magyargyűlölet ellen tüntetők/demonstrálók; újfasiszták (Gyurcsány); radikálisok; Tomcat vezette radikálisok;

A másik oldal: az MSZP által mozgósított antifasiszta ellentüntetők; antifasiszta tüntetők/antifasiszták;

Kik szólalnak meg:

Sólyom László, külügyminiszter - antifasiszta álláspont – 35 mp

Fónagy János, Fidesz képviselő – szintén antifasiszta álláspont, elítéli Gyucsány megjelenését a tüntetők között, mondán „rajta ez nem segít” – 45mp

Gyurcsány Ferenc, akkori miniszterelnök - a költészet napja alkalmából Faludi György emlékére állít emléktáblát, és már reggeli ünnepi beszédében fasiszta fenyegetésről beszél – 42mp

szó esik még Szabó György, fideszes képviselőről, akit a hírek szerint halálosan megfenyegettek – antifasiszta tüntetés szervezője

A másik oldal képviselői közül senki sem szólal meg, egyetlen másodpercre sem
Tomcatről ugyan láthatunk képeket, amint szónokol, de nincs hang

Az előzőekből kiderül, hogy a HírTV egyértelműen az ”antifasiszták” oldalán áll

- egyoldalú riportok készítése
- csak olyan emberek szólalnak meg, akik elítélik és rasszistának titulálják „tomcaték” tüntetését

Független szakértőt nem szólaltat meg a HírTV; amennyiben a kiküldött tudóstó nem számít annak; márpedig nem számít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése